Factoren om rekening mee te houden bij inzet van drones in de beveiliging.
Welke combinatie van technieken heb je nodig om je organisatie of terrein veilig te houden? Hieronder enkele factoren om rekening mee te houden.
Een groeiend aantal toepassingen voor drones.
Drones zijn er in allerlei soorten en maten en hebben de laatste jaren een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Zo schiet je tegenwoordig al ontzettend mooie beelden met een drone die nog geen 250 gram weegt. (Denk bijvoorbeeld aan de DJI Mini 2 of 3.) Onze verwachting is dat deze ontwikkeling in techniek ook de komende jaren niet stil zal staan.
Maar deze vooruitgang in techniek wil niet zeggen dat drones alleen maar kleiner of lichter worden. Hoewel drones al veelvuldig worden gebruikt voor recreatieve doeleinden of het maken van professioneel videomateriaal, krijgen drones of “UAS” ook steeds meer andere (industriële) toepassingen. Denk hierbij aan drones in de beveiliging zoals dit wordt aangeboden door unit4security.
Daarnaast kunnen drones worden gebruikt voor agrarische doeleinden zoals het bewaken van velden of de bewatering hiervan. Maar denk ook aan inspecties van kostbare infrastructuur of toepassingen m.b.t. hulpverleningsinstanties. Naarmate de techniek en software steeds verder worden ontwikkeld, kun je voor steeds meer toepassingen drones in zetten.
Drones binnen de beveiliging en enkele factoren om rekening mee te houden.
Als je op zoek bent naar drones voor beveiligingstoepassingen, wacht dan nog even met het bestellen van de mooiste enterprise drone. Er is namelijk geen “one size fits all” oplossing. Allereerst is het goed om stil te staan bij een belangrijke vraag. Namelijk “Wat is precies het probleem dat je probeert op te lossen?”. Een probleem helder omschreven, is een probleem half opgelost. Vervolgens kun je gaan kijken welke technieken (echt) nodig zijn om je organisatie of terrein veilig te houden of om kosten te besparen.
Welke combinatie van technieken heb je nodig om je organisatie of terrein veilig te houden? Hieronder enkele factoren om rekening mee te houden.
1. Type drone
Wat voor drone heb je nodig? Dat hangt er van af. Is het bijvoorbeeld noodzakelijk om onder alle weersomstandigheden te kunnen vliegen? Dan is een drone met een hogere “IP rating” een vereiste. De Enterprise Drones van DJI zoals de DJI M300 en de M30 kunnen prima tegen een (wind)stootje en zijn bestand tegen regen waardoor je onder nagenoeg elke omstandigheid kan vliegen. Deze drones zijn dan ook zeer geschikt voor industriële doeleinden binnen de beveiliging of voor hulpdiensten.
Het kiezen van de juiste drone en IP rating is niet alleen ter bescherming van het materiaal maar komt ook de algehele veiligheid van de operatie ten goede. Om aan de wettelijke vereisten te voldoen is het van belang dat er enkel wordt gevlogen bij weersomstandigheden waarvoor de drone is goedgekeurd. Vlieg je veelal indoor of alleen onder gunstige omstandigheden, dan kan het zijn dat juist het gebruik van lichtere drones wenselijk is.
2. Payload of camera.
Je payload bestaat doorgaan uit een gymbal en een camera. Ook dit is iets om van tevoren over na te denken. Gaat het om surveillance gedurende de nacht en wil je indringers kunnen detecteren? Dan moet de camera uiteraard van goede kwaliteit zijn en over een infrarood sensor beschikken. Als laatste moet de camera natuurlijk compatibel zijn met de drone zelf, maar ook met de software die je zult gaan gebruiken.
3. Overige hardware zoals docking stations en robots.
Het is mogelijk dat uw terrein naast bovengenoemde onderdelen vraagt om extra hardware voor een optimaal resultaat. Denk hierbij aan een docking / opstijg station. Hiermee kan de drone geheel zelfstandig landen, laden en weer opstijgen. Welkom in de toekomst. Maar ook bij dit onderdeel is het van belang goed na te denken over de combinatie drone, docking station, software en zeker ook wetgeving. Want “autonoom” vliegen is bijvoorbeeld alleen toegestaan onder bepaalde voorwaarden.
Verder zijn er andere typen hardware die de effectiviteit nog verder kunnen vergroten zoals surveillance robots of andere detectieapparatuur die in verbinding staat met de drone. Het is ook mogelijk dat er apparatuur aangebracht moet worden op de drone zelf om bovengenoemde communicatie mogelijk te maken.
4. Software.
Ja, dan de software. Hier komt alles bij elkaar en komt het geheel tot leven. Met speciaal ontwikkelde software is het mogelijk vluchten (binnen een omheining) volledig of deels automatisch uit te voeren terwijl beveiligingspersoneel en de piloot op afstand meekijken. En dat is nog maar het begin. Met slimme software is het mogelijk om specifieke situaties of geprogrammeerde scenario’s te herkennen en te registeren.
Dit kan dan ook veel verlichting bieden bij wat anders arbeidsintensieve werkzaamheden zijn. Het selecteren van de juiste software is een belangrijk onderdeel van het geheel. Dit omdat de beschikbare soorten software vaak geoptimaliseerd zijn voor specifieke drones. Bij unit4security zijn we niet afhankelijk van één softwareontwikkelaar of fabrikant. Voor iedere toepassing kijken we naar wat op dat moment de beste combinatie is van software en techniek voor een optimaal resultaat op uw terrein.
5. Wetgeving.
Sinds 31 december 2020 gelden er europese regels voor drones. Het europese EASA voorziet hierbij in de nodige richtlijnen die dus gelden voor elk EU-land. Maar in dit artikel hebben we het o.a. gehad over autonoom vliegen en vliegen onder alle omstandigheden dus ook ‘s nachts. Dit betekent dat deze vluchten vallen in de zogeheten “SPECIFIC” categorie. Voor het vliegen in deze categorie is er dan ook altijd toestemming nodig van de inspectie leefomgeving en Transport. Dit zijn zaken die unit4security regelt zodat je hier zelf geen omkijken naar hebt.
6. Piloten en beveiligingspersoneel.
Misschien denk je nu; Bij autonoom vliegen hebben we toch geen piloten meer nodig? Ja en nee. In veel gevallen kan de drone vluchten geheel zelfstandig uitvoeren. Maar om te voldoen aan de wetgeving is het vooralsnog noodzakelijk dat er een gecertificeerde piloot (op afstand) meekijkt en indien nodig kan ingrijpen. Dit kan worden gefaciliteerd door unit4security. Het doel is om de inzet van drones zo goed mogelijk te integreren met de bestaande beveiligingsmaatregelen en uw (eigen) beveiligingspersoneel. unit4security helpt je een goed plan op te stellen over wie precies wat gaat doen.
Conclusie.
De inzet van drones binnen de beveiliging kent steeds meer mogelijkheden en toepassingen. Dit kan leiden tot besparingen en verbeterde veiligheid. Bij het selecteren van de juiste combinatie van drones, hardware, software en wetgeving komt nog best wel wat kijken. Zeker in een markt die voortdurend in beweging is. Dit is dan ook iets waar unit4security je graag bij helpt. Meer weten wat er mogelijk is voor uw organisatie of terrein? Neem contact met ons op.